Захарната битка на Джейми Оливър

Известният кулинар доказа, че обичайното детско меню съдържа захар много над здравословното количество

Джейми Оливър напълни автобус със 75 тона захар, за да покаже количеството, което децата във Великобритания приемат за седмица с плодовите подсладени млека. 

Сред едно от най-познатите лица в битката срещу сладката отрова в световен мащаб е известният кулинар Джейми Оливър. В броя ви обещахме да ви разкажем още за неговите начинания по тази тема. Ето за какво става дума.

Популярният британски кулинар и телевизионен водещ Джейми Оливър, който прокламира домашната кухня и здравословното хранене, настоява за данък от 20% върху подсладените безалкохолни напитки. В нов документален филм той показва сериозната вреда от тях и от добавянето на захар в храните. Според него те са главните виновници за наднорменото тегло на подрастващите във Великобритания, за увреждането на зъбите и нарастването на заболяемостта от диабет.

Оливър подчертава, че въведеният неотдавна данък върху подсладените безалкохолни напитки в Мексико е променил сериозно картината на консумираната захар. Той призовава британското правителство да предприеме същата стъпка, пише сайтът FoodNavigator. Британската асоциация за безалкохолни напитки обаче заявява, че няма достатъчно доказателства за вредното въздействие на напитките, но въпреки това полага усилия за намаляване на приеманите калории чрез по-малки опаковки и промотиране на нискокалорични напитки.

Джейми Оливър започна битката срещу храните с високо съдържание на захар още през 2010 г., когато инициира кампания за борба с наднорменото тегло при децата от началните училища. Тогава той показа, че едно обичайно детско меню (зърнена закуска с подсладено мляко, доматена супа от консерва, плодов сок от кутия и сандвич с бял хляб, жълто сирене и кетчуп) съдържа общо 17 чаени лъжички захар при допустими максимум 7 на ден. При това, без да се има предвид захарта в плодовете и другите храни.

По същото време британски медици съобщиха, че почти 1/3 от децата на острова са с тегло, застрашаващо здравето, а проблемите започват още в предучилищна възраст. Медици настояха да бъдат забранени рекламите на хранителни продукти с високо съдържание на мазнини, сол и захар до 21 ч и да бъде ограничена рекламата им в интернет.

Джейми Оливър се насочи към подобряване на храната в училищата и ограмотяване на децата, за да придобият правилни хранителни навици. Той успя да докаже,  че предвидените средства позволяват в училищните бюфети да се получава здравословна храна. Британското правителство пък отпусна 280 милиона паунда за 3 години в подкрепа на този проект.

Миналата пролет Джейми стартира най-голямата си социална кампания досега – глобална петиция, с която да бъдат принудени правителствата на страните от Г-20 да предоставят на своите граждани деца основното човешко право „хранително образование“. Целта е да се въведат в училище часове, в които по забавен начин да се учи за здравословното хранене, което освен правилно може да е и вкусно.

Подписи в подкрепа на петицията на: FoodRevolutionday.com

Източник: Списание „Осем“ по проведено проучване-експеримент от световно известния кулинар Джейми Оливър

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.