За захарта в ежедневието ни

Захарта е сред основните причинители за болестите на съвременната цивилизация, най-разпространените сред които са кариеса и затлъстяването. Според данни от проучвания от тези заболявания страда всяко шесто дете.

В естествената й (природна) форма, съдържаща се в плодовете, зеленчуците и млякото, захарта не вреди. Проблемът идва от приема на добавена захар, която може да се открие в повечето храни за деца, предлагани на пазара. Да не забравяме също така и концентрираната захар. При обработката (варене, пасиране, изсушаване) на плодови сокове, пюрета и сухи плодове количеството на захарта се увеличава многократно, в сравнение с количеството й в естествеата форма. Тази подробност е особено важна, когато става въпрос за бебешки храни.  

Честа практика е производителите да маскират добавената захар с названия като глюкоза, декстроза, малтоза, лактоза или фруктоза. Те ни звучат по-природно и дори полезно на нас, купувачите, но всъщност отново предлагат захар в излишно (добавено) количество.

Дневният прием на добавена захар при децата не трябва да надвишава 6% от дневния прием на енергия, което се равнява на около 14 грама за дете на 3 – 10 години.

Реалността обаче показва, че европейските малчугани още в ранна възраст изяждат средно по 41 грама захар на ден, а 12-годишните – по 60 грама. Представете си 24 бучки захар дневно – да, това е количеството, което си похапваме, и то на ден.

Друго, което тряба да имаме предвид, е понятието “солена храна”. Добавена захар има не само в шоколадовото десертче, но може да се открие и в пицата полуфабрикат или в солените бисквити.

Храните с добавена захар предлагат „празни” калории и не доставят никакви полезни вещества за организма. Това означава, че енергията, която дават, е краткотрайна и скоро след консумацията тялото е „гладно” за нова доза псевдоенергийна храна.

Как да приемаме по-малко захар на ден (към родителите)

Кажете “Не” на забраните

В стремежа си към здравословен живот някои родители стигат до крайности и налагат абсолютна забрана за шоколад и бонбони в семейството. Това обаче не само че усилва желанието за нещо сладко, но пълното вето над лакомствата е обречено на неуспех, когато малчуганът се намира в среда извън дома.

Успехът се крие в поставянето на ясни правила. Например, няколко блокчета шоколад на ден, контролирана от родителя, или пък дни без лакомства през седмицата с уговорката, че „шоколадовите дни” са през уикенда.

Синхрон с роднините и близките

Важно е, освен у дома, да се уговорят и правила с роднините и приятелите. Убедете ги, когато ви идват на гости и искат да дадат на детето дребен подарък, вместо бонбони или бисквити, да му носят книга, играчка или пък да излезете на разходка.

Личният пример

И в този случай особено важен е личният пример. Ако родителите обичат да похапват много шоколад, е напълно естествено детето да изпитва силно желание да похапва и то от какаовото изкушение. Доказано е, че един от основните фактори за затлъстяването при децата са лошите вкусови навици на техните родители. Резултати от проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско показват, че при децата, чиито родители консумират много газирани напитки, има 40% по-голяма вероятност те също да предпочитат такива напитки, и то всеки ден.

Избягвайте да се запасявате със сладки неща. Някои от нас купуват много лакомства в резерв и отделят “сладък шкаф”, който винаги ще е огромно изкушение за мъника. Когато вкъщи няма сладко, предизвикателството липсва.

Източник: Списание „9 месеца“

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.