Здравословно и хранене при децата

Здравословното хранене е гаранция за здравето, нормалния растеж и развитие на вашето дете. Здравословно е правилно балансираното, разнообразно и редовно хранене. Няма хранителен продукт или група храни, които да включват всички хранителни вещества в нужните количества. Ето защо е добре да се консумират разнообразни продукти.

Храните, които трябва да бъдат приемани всеки ден, се включват в следните 4 групи:

 1. Зърнени: хляб, ориз, макарони, спагети, царевица, овесени ядки, зърнени закуски;
 2. Зеленчуци и плодове;
 3. Млечни: мляко, сирене, кашкавал, извара;
 4. Месни: месо, риба, яйца, боб, леща, ядки (орехи, бадеми, лешници и др.).

Тези храни са много важни за растежа и здравето и затова трябва да бъдат

консумирани ежедневно поне по една храна от всяка група.

Храните и напитките, които трябва да се консумират в по-малки количества, са включени в останалите две групи:

 1. Мазнини: масло,  слънчогледово олио, царевично олио, зехтин;
 2. Захарни и сладкарски изделия, напитки със захар.

Храненето е много важен елемент за израстването на детето не само от физиологична гледна точка, но и от психологична. Правилата  трябва да бъдат възпитателни, за да може да се създаде от ранна възраст коректно отношение към храната и собственото тяло. Основната обмяна на детския организъм е по-интензивна от тази на възрастните и се характеризира с преобладаване на процесите на асимилация, които осигуряват образуването на нови клетки, увеличават клетъчната маса и телесната маса като цяло.

Храната на детето трябва да съдържа всичките главни хранителни вещества: белтъчини мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини, микроелементи и други. Храненето на детето трябва да покрива енергийните  загуби и да осигурява нормалния  растеж и развитие. Енергетичната стойност на дневната порция следва да е с 10% по-голяма от дневния разход на енергия.

Нормативни документи и литература по темата:

 • Закон за храните;
 • Закон за здравето;
 • Наредби на МЗ;
 • Сборник рецепти за детските градини;
 • Сборник рецепти за ученическите столове.

Източник: Dietichno.com

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.