Какво се случва с тялото ни след 10 дни без захар?

Вижте какво установи проучване на Университета на Калифорния

Знаете ли, че захарта е не по-малко вредна за здравето ни от алкохола и цигарите? Прекомерната консумация на захар може да доведе до затлъстяване, развиване на диабет тип 2, сърдечни разстройства и дори рак. Днес ние консумираме захар повече откогато и да е било. Почти всички преработени храни съдържат някаква форма на захар. До неотдавна смятахме мазнините за най-голямото зло и за основен виновник за увеличаване на обиколката на талията. Но теорията доказа, че това е погрешно. Епидемията от затлъстяване, с която се борят хората по цял свят, се случи само защото производителите на хранителни продукти започнаха да подменят мазнините със захар в почти всички наши любими продукти.

За щастие, според учените вредите, причинените ни от захарта, могат лесно и бързо да бъдат предотвратени и дори да постигнем положителен ефект. Въпреки че повечето диети отнемат месеци, преди да постигнем някакви видими резултати, то отказването от захарта има непосредствен положителен ефект върху здравето ни само след няколко дни. Ново проучване на Университета на Калифорния в Сан Франциско, направено сред деца, установи, че отказването от захарта води до драматични подобрения за здравето само за 10 дни.  

Триглицеридите са една от основните форми на мазнини в организма. Когато нивото на триглицеридите е над нормата, съществува риск от сърдечносъдови проблеми. Нездравословното хранене, приемът на въглехидрати и заседналият начин на живот повишават количеството на триглицеридите в кръвта.

Д-р Робърт Лустиг и неговия екип са отчели значително по-ниски нива на триглицеридите в кръвта, на „лошия“ холестерол, както и на диастоличното кръвно налягане. Само след 10 дни при всички деца, участвали в проучването, е отчетено и драстично намаление на риска от диабет тип 2. Въпреки че тестовете са проведени с деца, тези крайно положителни резултати предполагат подобни ползи и за възрастните, коментират учените.

Добре е да знаем, че не всички калории са еднакви. Така например 100 калории захар не са същите като 100 калории спанак. За съжаление това не е нещо, което големите хранителни компании огласяват, тъй като те харчат милиони долари за реклама на своите „нискокалорични“ хранителни продукти, опитвайки се да ни убедят, че това означава по-здравословен избор. В действителност, това, което има по-голямо значение за здравето ни, не е броят на калориите, а съставките и качеството на храната ни.

При среден прием от 2000 калории на ден, медицинската асоциация Heart and Stroke Foundation в Канада препоръчва не повече от 10% от калориите, които консумираме, да идват от захар. Нещо повече, човек въобще не се нуждае от захар, тъй като тя няма абсолютно никаква хранителна стойност за организма. Естествените захари в пълнозърнестите храни са единствените, от които имаме нужда.

Но както стана ясно вече, захарта е добавка в почти всички преработени храни, така че е изключително трудно да се избегне. Въпреки това, ако четем по-внимателно съставките на етикетите, може да подобрим избора си. Добавените захари в хранителните продукти се изписват с различни имена, включително: глюкоза, фруктоза, високофруктозен царевичен сироп, царевичен сироп, захароза, малтоза, захарно цвекло, тръстикова захар, дехидратиран сок от захарна тръстика, декстрин, малтодекстрин и др. Най-добрият начин да избегнем консумацията на захар е просто да се откажем от преработените пакетирани храни и да избираме пресни, когато това е възможно.

Отказването от захарта обаче може да се окаже доста трудна и предизвикателна задача, тъй като консумацията ѝ води до пристрастяване. Колкото повече захар консумираме, толкова по-зависими ставаме и толкова повече ни се ядат сладки неща. Ако някога сте опитвали да отказвате сладкото, сте осъзнавали какво влияние има над вас. Нещо повече – някои проучвания показват, че захарта е толкова пристрастяваща, колкото твърдите наркотици, а някои дори я приравняват на наркотик. Захарта има незабавно влияние и веднага ни кара да се чувстваме по-добре. Но след няколко часа отново изпитваме остра нужда от захар и глад и отново посягаме към сладкото. Хубавото е, че ако в началото сме дисциплинирани и успеем да устоим на желанието си за сладко, след това постепенно организмът ни привиква към липсата ѝ и все по-малко или изобщо не се сещаме за сладки неща. Хората, които отбягват захарта, твърдят, че рядко или изобщо не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

Източник: economy.bg

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.