Личната цел на Рая и Диляна

Новo изследванe, публикувано в Ню Йорк Таймс, от гуруто по захарта –  Робърт Лустиг, показва, че децата с наднормено тегло, които намалят приема на захар само за девет дни, подобрят здравето си, включително кръвното налягане и нивата на холестерола.

Резултатите от това проучване може да изглеждат очевидни, но това всъщност е едно от първите изследвания с деца, което ясно посочва прекалено много добавена захар като основен виновник за причиняване на здравните проблеми, свързани с детското затлъстяване, отколкото самото допълнително тегло.

Сега, когато има дори повече изследвания, доказващи, че захарта е лоша за нас и децата ни, как можем действително да намалим приема на захар? Като родител, аз знам от първа ръка, че просто да кажеш на детето си, да спре да яде сладки храни, няма да го накара да спре. Също така говоря от личния си опит, като човек, напълнял в детството си и борил се с това в продължение на почти 15 години.

Всички ние можем да помогнем за намаляване на приема на захар на децата ни и да създадем промяната сега!

Нещо повече, ние не може да чакаме хранителни компании да направят промени и да се намалят захарта в популярните храни – това усилие може да отнеме години.

Това е време, за всички нас, които сме въвлечени в живота на децата, за да бъдем част от днешното решение.

Всички на тези изследвания и насоки за храненето са наистина объркващи за семействата. Преди да можем да очакваме тези семейства да се променят и да ядат по-малко захар, те се нуждаят от информация за хранителната стойност, която е много по-лесно разбираема, за да им помогне да направят здравословен избор. Например, когато един родител прочете, че едно дете трябва да приема 10% от ежедневните си калории от захар, какво означава това? Ние можем и искаме да преведем това на език, който и родителите и децата да разберат.

В същото време, има няколко лесни начина всички ние да помогнем за намаляване на приема на захар на децата ни и да направим промяната в момента.

Това са и нашите цели:

1) Създаване на здравословна среда.

Ние трябва да създадем здравословна среда за децата в дома, класната стая, и на футболното игрище. Да бъдем родителя, който носи плодове вместо бисквитки и вода, вместо газирани и подсладени напитки. Ние трябва да бъдем учителя, който заявява, че няма да има сладки лакомства в училище.

2) Изпращане на съобщението, че здравето е забавно!

Здравето не е лоша дума. Има много негативна стигма около думите здраве и здравословна храна. Да направим здравословното храненето приоритет и да се забавляваме с него. Да се научим да четем етикети с децата си, като им покажем всички различни имена за захар!

3) Да извървим пътя с тях.

Ако искаме здрави деца, възрастни трябва да бъдем здрави също. Харесва ли ви или не, децата правят, това, което ние правим, а не това, което казваме. Учителите, моля да не пият газирани напитки в клас. Треньорите да си носят собствени здравословни закуски и вода. Родителите да не очакват от децата си, да каже “ е“ на сладки закуски, ако те казват да!

Надяваме се изследвания като тези ще продължат да оказват влияние върху хранителните компании, като ги принуждава да променят своите рецепти и намалят количеството на захарта в пакетираните храни. Но тъй като ще минат много години преди да видим влиянието на рафтовете на нашия магазин за хранителни стоки, а още повече –  на нашите талии.

В същото време, “Здрави деца” е тук, за да образова децата ни относно ползите за здравето, които идват от намаляване на приема на захар, както и да предоставя на семействата практически инструменти, с които да насърчават даването на моркова вместо поредното мюсли.

Заедно с Вас:
Ние вярваме, че всичко е възможно.
Виждаме възможност там, където другите виждат невъзможност.
Ние сме фокусирани.
Знаем, че всичко е реалистично.
Ние изпитваме огромна любов към дейността си.
Прегръщаме детското любопитство.
Поемаме с летящ скок към новото.
Ние допринасяме към нещо по-голямо от нас самите.
Ние създаваме. Ние се учим.Ние растем. Ние действаме.
Ние вярваме, че никога не е твърде късно да заживеем живота на мечтите си.

Ние сме “Здрави деца”.

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.