Пет ключови съвета към здравословната диета

  1. Кърмачета и малки деца

От раждането до 6-месечна възраст, бебетата се хранят изключително и само с майчино мляко, т.е. не им се дава никакви други храни или напитки. Хранят се „при поискване“ (т.е. често, колкото искат, през деня и нощта. След 6-месечна възраст вече може да се въведе разнообразие от безопасни и питателни храни за допълване на кърменето, като майката продължи да кърми, докато бебетата достигнат 2-годишна възраст или по-късно (въпрос на личен избор). Не добавяйте сол или захар в храните за бебета и малки деца.

Защо?

Сама по себе си, кърмата осигурява всички хранителни вещества и течности, от които бебетата се нуждаят през първите си 6 месеца за здравословния си растеж и развитие. Кърмените бебета имат по-добра устойчивост срещу разпространените детски болести като диария, респираторни инфекции и ушни инфекции. В по-напреднала възраст, тези от тях, които са били кърмени като бебета, има по-малка вероятност да са с наднормено тегло или затлъстяване, или да страдат от незаразни болести, като диабет, сърдечни заболявания и др.

  1. Яжте разнообразни храни

Яжте комбинация от различни храни, включително и основни храни (зърнени култури като пшеница, ечемик, ръж, царевица или ориз, или скорбяла като картоф, сладък картоф, таро или маниока), бобови растения (леща, боб), зеленчуци , плодове и храни от животни източници (месо, риба, яйца и мляко)

Защо?

Яденето на различни цели (т.е. непреработени) и пресни храни всеки ден помага на децата и възрастните да получат точните количества от основните хранителни вещества. То също така им помага да се избегне приема на храни с високо съдържание на захари, мазнини и сол, което може да доведе до нездравословен начин на живот, наддаване на тегло (наднормено тегло и затлъстяване) и развиване на незаразни болести. Яденето на здравословна и балансирана храна е от особена важност за малките деца и тяхното развитие; също така помага на възрастните хора да бъдат по-здрави и да имат по-активен живот.

  1. Яжте много плодове и зеленчуци

За закуска изберете сурови зеленчуци и пресни плодове, а не храни, които са с високо съдържание на захари, мазнини или сол. Избягвайте пресготвените зеленчуци и плодове, тъй като това може да доведе до загуба на важни витамини. При използване на консервирани или сушени плодове и зеленчуци, изберете тези без добавена сол и захари.

Защо?

Зеленчуците и плодовете са важни източници на витамини, минерали, баластни вещества, растителни протеини и антиоксиданти. Хората, чиито диети са богати на зеленчуци и плодове имат значително по-малък риск от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и някои видове рак.

  1. Яжте умерено количество мазнини

Използвайте ненаситени растителни мазнини (зехтин, соево, слънчогледово или царевично олио/масло), а не животински мазнини или масла с високо съдържание на наситени мазнини (масло, топено масло, свинска мас, кокосово и палмово масло). Избирайте бяло месо и риба, които обикновено са с ниско съдържание на мазнини, за предпочитане пред червено месо. Яжте само ограничени количества от преработени меса, защото те са с високо съдържание на мазнини и сол. Когато е възможно, избирайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или обезмаслени. Избягвайте пресготвени, печени и пържени храни, които съдържат промишлено произведени транс-мазнини.

Защо?

Мазнините и маслата са концентрирани източници на енергия, като приемът на твърде много мазнини, особено на неподходящите видове мазнини, може да причини вреди на здравето ни. Например, хората, които ядат твърде много наситени мазнини и транс-мазнини, са с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

  1. Яжте по-малко сол и захари

При приготвянето на храната ограничавайте количеството на солта и на подправки с високо съдържание на натрий (соев сос и рибен сос). Избягвайте храни (тестени закуски), които са с високо съдържание на сол и захари. Ограничете приема на безалкохолни, газирани или други напитки, които са с високо съдържание на захар (плодови сокове, енергийни  напитки, сиропи, ароматизирани млека и др.). Избирайте пресните плодове пред сладките закуски като бисквити, торти и шоколад.

Защо?

Хората, чийто режим на хранене е с високо съдържание на натрий (включително сол), имат по-голям риск от високо кръвно налягане, което на свой ред може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. По същия начин, тези, чийто режим е с високо съдържание на захари, имат по-голям риск от наднормено тегло или затлъстяване, и повишен риск от кариес. Хората, които намаляват количеството на захари в храненето си, доказано ще намалят риска от незаразни болести като сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Източник: Световна Здравна Организация

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.