СЗО алармира страните да намалят приема на захар при възрастни и деца

Нова препоръка от СЗО препоръчва възрастни и деца да намалят техния дневен прием на свободни (добавени) захари до по-малко от 10% от общия прием на енергия. Допълнителното намаляване до под 5% или около 25 грама (6 чаени лъжички) на ден ще осигури допълнителни ползи за здравето.

Към свободните (добавените) захари се отнасят до монозахаридите (глюкоза, фруктоза) и дизахаридите ( захароза или трапезна захар), влагани в храни и напитки от производителите, готвачите или от нас, потребителите; както и захари естествено присъстващи в меда, сиропите, плодовите сокове и концентратите от плодов сок.

„В момента има солидни доказателства, че поддържането на приема на свободни захари до по-малко от 10% от общия прием на енергия намалява риска от наднормено тегло, затлъстяване и кариес,“ казва д-р Франческо Бранка, директор на катедра “Хранене за здраве и развитие. Препоръката на СЗО не се отнася до захарите в пресните плодове и зеленчуци, както и до захарите естествено присъстващи в млякото, защото няма съобщени данни за нежелани ефекти от консумацията на тези захари.

Голяма част от консумираните днес захарите са „скрити“ в преработените храни, на които обикновено не се гледа като на сладкиши. Например, 1 супена лъжица кетчуп съдържа около 4 грама (около 1 ч.л.) свободни захари. Една опаковка (бутилка, кенче и пр.) с подсладена със захар напитка съдържа до 40 грама (около 10 ч.л.) свободни захари.

Световният прием на свободни захари варира според възрастта, нагласата и страната. В Европа, в страни като Унгария и Норвегия, приемът при възрастни варира от около 7-8% от общия прием на енергия; 16-17% – в страни като Испания и Великобритания. Тревожното е, че приемът е много по-висок сред децата, който варира от около 12% в страни като Дания, Словения и Швеция, до близо 25% в Португалия.

Силна препоръка: Намаляване на приема на захари до по-малко от 10% от общия прием на енергия

Препоръките се базират на анализ на последните научни доказателства. Тези доказателства показват:

  • първо, че възрастните, които консумират по-малко захари, имат по-ниско телесно тегло;
  • второ, че увеличаването на количеството на захари в храната е свързано с увеличаване на теглото.

В допълнение, изследванията показват, че децата с най-висок прием на подсладени напитки, са по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване, отколкото деца с нисък прием на подсладени напитки.

Препоръката е допълнително подкрепена от доказателства, които показват по-високи нива на зъбен кариес, когато приемът на свободни захари е над 10% от общия прием на енергия в сравнение с прием на свободни захари под 10% от общия енергиен прием.

Актуализирането на насоките за свободен прием на захари  е част от продължаващите усилия на СЗО за актуализиране на съществуващите хранителни цели, да предотврати незаразните болести. Насоките за захарите трябва да се използват в комбинация с други насоки за хранителни вещества и хранителни цели, по-специално тези, свързани с мазнини и мастни киселини, включително наситени мазнини и транс-мазнини.

Източник: Световна Здравна Организация, 4 март 2015 ¦ Женева

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.