СЗО – Здравословно хранене

Преглед

Прилагането на принциппите на здравословното хранене през целия живот помага за предотвратяване на недохранването във всичките му форми, както и на заболяването от редица незаразни болести. Но увеличаването на производството на преработени храни, бързата урбанизация и променящият се начини на живот доведоха и до промяна в хранителните ни навици. Хората вече консумираме все повече храни с високо съдържание на енергия, мазнини, свободни захари или сол, и много от нас не ядем достатъчно плодове, зеленчуци и диетични фибри каквито са пълнозърнестите храни.

Точният процент на хора, прилагащи диверсифицирана, добре балансирана и здравословна диета, ще варира в зависимост от индивидуалните ни потребности (например възраст, пол, начин на живот, степен на физическа активност), културен контекст, наличните местни храни и хранителни обичаи. Но основните принципи на това, което представлява една здравословна диета, си остават същите.

Ето и някои от най-важните.

При възрастните здравословната диета съдържа:

 • Плодове, зеленчуци, бобови растения (например леща, боб), ядки и пълнозърнести храни (например непреработена царевица, просо, овес, пшеница, кафяв ориз).
 • Най-малко 400 г или 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Имайте предвид, че картофи, сладки картофи, маниока и други съдържащи скорбяла корени не са класифицирани като плодове или зеленчуци.
 • По-малко от 10% от общия прием на енергия да идва от свободни захари, което е еквивалентно на 50 г или около 12 чаени лъжички. Човек със здравословно телесно тегло консумира около 2 000 калории на ден. Повечето свободни захари се добавят към храни или напитки от производител, готвачи или от самите нас, и могат да бъдат намерени в захарите естествено присъстващи в меда, сиропите, плодовите сокове и концентратите от плодов сок.
 • По-малко от 30% от общия прием на енергия да е от мазнини. Ненаситените мазнини (например тези в рибата, авокадото, ядките, рапицата и зехтина) са за предпочитане пред наситени мазнини (присъстващи в тлъстото месо, маслото, палмовото и кокосово масло, сметаната, сиренето и свинска мас). Промишлените транс мазнини (в преработени храни, заведения за бързо хранене, закуски, пържени храни, замразени пици, пайове, бисквити, маргарини и др.) не са част от здравословния режим на хранене.
 • Да приемаме по-малко от 5 г сол или приблизително 1 ч.л. на ден и то йодирана.

При бебета и малки деца:

 • През първите 2 години от живота на детето, оптималното хранене стимулира здравословния му растеж и подобрява когнитивното развитие. То (храненето) също така намалява риска от наднормено тегло или затлъстяване и развитие на незаразни болести (НБ) на по-късен етап от живота му..
 • Съветите за здравословното хранене при бебета и деца са подобни на тази за възрастните, като следващите елементи също са от особено важно значение:
  • Новородените трябва единствено да бъдат кърмени през първите 6 месеца от живота.
  • Новородените могат да бъдат кърмени и до 2-годишна възраст.
  • От 6-месечна възраст, кърмата трябва да бъде допълнена с разнообразие от адекватни, сигурни и хранително богати допълнителни храни. Сол и захари не трябва да се добавят към допълнителните храни.

Източник: Световна Здравна Организация

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.