Храненето при деца в училищна възраст

Храненето на “голямото ви дете” сега може да вдъхнови здравословни  хранителни навици за цял живот. Новите приятели и занимания променят гледната точка на детето към храната. Но все още е работа на родителите да му осигурят храните, от които се нуждае за да расте здраво и силно.

Ето някои съвети от специалистите как да постигнете това, както и как да подготвите почвата, за да научи детето ви здравословни хранителни навици за цял живот.

  1. Семейните правила.

Най-вероятно детето ви вече прекарва извън дома повече време от всякога до сега – на училище, с извънкласни занимания, с приятели. Учители, треньори и връстници могат да променят предпочитанията на детето към храната, но родителите остават най-влиятелните модели за подражание.

Много доживотни хранителни навици се формират на възраст от 6 до 12 години. Родителите трябва да се стремят да показват същото поведение на здравословно хранене и редовни физически упражнения, каквито биха искали детето им да има през целия си живот.

На тази възраст е важно децата да бъдат ръководени с пример. Вместо да настоявате детето да си изяде броколите и да си изпие млякото, покажете му че вие им се наслаждавате. На масата бъдете авторитетни, не авторитарни.

Подредете масата за добро хранене

Консумацията на разнообразна, богата на хранителни вещества храна, като пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни храни, чисти белтъчини, плодове и зеленчуци – на основните и междинни хранения, осигурява калориите и хранителните вещества, необходими на детето в училищна възраст, за да се учи и да играе.

Погрижете се за здравословното тегло

Сервирайте здравословни храни в препоръчаните количества и детето ви поема щафетата. Да следите всяко грамче от загриженост за теглото на детето би могло да отключи хранително разстройство като анорексия, невроза или булимия в бъдеще. Да научим  децата да ядат, когато са гладни и да спрат, когато са сити, е ключът към контролирано тегло за цял живот. Използването на храната за подкупване, наказание или награда подтиква детето към забравяне на сигналите на глада. Купете на детето си книжка или малка играчка вместо фунийка сладолед, когато искате да им покажете, че сте доволни.

Още по-добре е да излезете на разходка или да покарате колело с дъщеря си или сина си. Децата се нуждаят от 60 минути физическа активност на ден. Много деца не се и доближават до тази стойност. Ограничаването на времето пред екрана е голяма стъпка към по-доброто здраве. Изследванията показват, че децата, които гледат по-малко от два часа телевизия на ден, обикновено са по-активни физически и се хранят по-добре от тези, които гледат повече.

Недостатъчната физическа активност и консумацията на прекалено количество калории, особено от любимите на децата храни, богати на мазнини и натъпкани със захар, добавят своя товар към излишното телесно тегло, което детето в училищна възраст може и никога да не свали.

Неотдавнашно проучване илюстрира важността от създаването на навици, които се грижат за здравословното телесно тегло от най-ранна възраст. Изследователите, които наблюдавали почти 6 000 британски деца в продължение на пет години установили, че ако едно дете е с наднормено тегло на 11 години, много е вероятно да е в същото състояние и на 16. Много от тийнейджърите с наднормено тегло се превръщат във възрастни с наднормено тегло.

Изградете силни кости

Храни като подсладените безалкохолни напитки, пържените картофки и бонбоните обикновено се смятат за виновни за излишните калории и свръхтеглото. И още по-лошо – тези храни заемат мястото на по-питателни такива.

Например, деца, които пият повече безалкохолно, като сода и напитки за спортисти, пият по-малко мляко. Изключването на богати на калций напитки като млякото води до недостиг на калций по времето, когато детето ви се нуждае от него повече от всякога.

До 9 годишна възраст нуждата от калций нараства до 1 300 милиграма дневно. Калцият, заедно с витамин D, спомага за формирането на устойчиви на счупвания кости по време на юношеството и след това. По време на пред-пубертетния и тинейджърския период, тялото на детето ви ще изгради 40% от костите, които ще притежава за цял живот.

Пиенето на мляко е най-лесният начин да се изгради костна структура, понеже то съдържа и калций, и витамин D. 220 гр. кисело мляко или 40 гр. твърдо сирене съдържат калций колкото в една чаша прясно мляко.

Деца в кухнята

Как да накарате децата си да се интересуват от полезното и здравословно хранене? Приобщете ги към избора и подготовката на храната – това е една от най-добрите стратегии да им помогнете да се хранят правилно. Ако им дадете думата при избора на собствената им храна, ще поощрите самостоятелността, която жадуват.

Дайте на детето си право на вето в супермаркета. Например, позволете му да избира между банани и киви, или овесени ядки и зърнена закуска. У дома, окуражете детето да си приготвя пакетиран обяд за училище или лесни закуски.

Събирайте се на семейни обеди и вечери колкото може по-често, особено ако детето ви участва в приготовленията. Проучванията показват, че когато сте заедно, храненето става по-рационално и намалява вероятността от преяждане.

Заложете на закуската

Сутрините могат да бъдат хаотични и да изместят закуската (и по-доброто хранене), на заден план. Проучванията поддържат тези данни. Децата, които закусват, поемат повече от необходимите хранителни вещества. Тези, които пропускат закуската така и не компенсират пропуснатата възможност, която сутрешното меню им предлага.

Има значение какво ядете за закуска. Зърнените закуски (и особено пълнозърнестите) с мляко и плод са едно бързо ястие, което съдържа много хранителни вещества.

  1. Децата ви тръгват на училище.

Не можете да повярвате, че ще бъдат първи клас или пък втори. Струва ви се, че допреди няколко дни ги разхождахте с количка в парка. Времето наистина лети бързо, включително и това, което е подходящо, за да им помогнете да изградят здравословни хранителни навици. В училище те са далеч от вашите очи и невинаги знаете какво ядат. Помъчете се да промените това и да осигурите на хлапето си здравословен хранителен режим, независимо дали у дома или навън. Това определено ще се отрази на енергията му, на способността му да се концентрира и да учи.

Закусвайте заедно

Няма как да убедите детето си, че закуската е едно от най-важните хранения за деня, ако самите вие го карате само на кафе, фреш или вода. Така че сервирайте масата за двама.

Научете детето да си носи храна за обяд

Може в училището да има стол, може и да няма, но със сигурност е по-добре да приготвите обяд на детето си у дома. Как да го накарате да го носи? Ако го научите отрано, този въпрос въобще няма да стои. Разбира се, нужно е да проявите и малко фантазия – разкажете на детето си някоя приказка, свързана с произхода на храната му и какви суперсили ще придобие от нея.

Подгответе и следобедна закуска

Не, няма нужда да пържите мекици и филии. Достатъчно е да сложите в кутията с обяда една шепа вкусни ядки и малко сушени плодове.

За вечеря поднасяйте на детето си лека, топла, течна храна.

Не насилвайте малкия човек. Подхождайте с търпение и хитрост. И най-важното давайте му личен пример.

Източник: Dietichno.com

За автора: Администратор
Аз съм Диляна, на 30 години: жена, майка, вечно забързана в ежедневието, с лична кауза за хранене на децата по-качествено, с по-малко захар. След години лутане по режими и неподходящ начин на живот и ставайки майка, аз видях колко важно е да възпитам детето си в основите на храненето и да й спестя, пътя, по който преминах аз към осъзнаването на храненето.